_
Toevoegen
_
Mijn gegevens
_
MamaBlog
_
Magazine
_
Apps

  Week 1 van je zwangerschap

Mama


Deze eerste week is je menstruatie. Zwanger kun je nog niet zijn. Je bent namelijk pas vruchtbaar vanaf de ovulatie, de eisprong. Deze eisprong vindt normaal gesproken circa twee weken later plaats.


Wat gebeurt er in je lichaam?

Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld 23 tot 35 dagen, met een gemiddelde van 28 dagen.Tijdens je cyclus hebben verschillende hormonen invloed op je temperatuur. De cyclus bestaat uit twee fasen. In de eerste helft van je cyclus produceert je lichaam met name oestrogeen. In de tweede fase na de ovulatie zorgt progesteron voor een verhoogde temperatuur.

Als het bloedverlies van je menstruatie is gestopt, wordt het slijmvlies in je baarmoeder weer opgebouwd zodat een mogelijk bevrucht eitje zich straks kan innestelen.

Klachten/symptomen zwangerschap (cyclus)
Zwangerschapsklachten kun je nu nog niet hebben, aangezien dit de eerste week van je cyclus is en je menstruatie plaatsvindt. Je kunt pas iets merken vanaf de innesteling van de bevruchte eicel. Veel vrouwen voelen allerlei symptomen voor hun NietOngesteldheidsDatum. Maar deze symptomen kunnen ook veroorzaakt worden door een naderende menstruatie. Sommige vrouwen hebben een heel sterk voorgevoel dat het ‘deze maand wel eens raak kan zijn’. Vaak ontstaan zwangerschapsklachten, veroorzaakt door zwangerschapshormonen, pas op het moment dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden. Een zwangerschapstest geeft je zekerheid of je daadwerkelijk zwanger bent. Spannend!

Wist je dat?
De uitgerekende, vermoedelijke bevallingsdatum wordt berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. De eerste twee weken krijg je er dus eigenlijk vanzelf bij. In totaal ben je, uitgaande van een gemiddelde zwangerschapsduur, 40 weken zwanger. De kans is overigens klein dat je baby op deze uitgerekende datum geboren wordt. De meeste kinderen worden tussen 37 weken en 42 weken zwangerschap geboren.

Voeding en Gezondheid
Ben je al begonnen met gezonde gewoonten, zoals het eten van veel verse groenten en fruit en het slikken van extra foliumzuur? Als je nog niet gestopt bent met roken, is het nu een goed moment. Pas ook op met onder andere alcohol, medicijnen en giftige stoffen. Bespreek het gebruik van medicijnen met je arts, verloskundige of gynaecoloog.

Je hebt tijdens de zwangerschap dagelijks 400 microgram extra foliumzuur nodig. Onderzoek heeft uitgewezen dat een tekort aan foliumzuur in de eerste weken van de zwangerschap het risico op een 'open ruggetje' (spina bifida) bij de baby verhoogt. Dit is een aangeboren afwijking waarbij de wervelkolom of de schedel niet volledig is gesloten. Begin daarom al met het slikken van foliumzuur vanaf het moment dat je probeert zwanger te worden.


Mijn baby


Je baby is nu nog een eitje in je eierstok.

Als het bloedverlies van je menstruatie is gestopt, wordt het slijmvlies in je baarmoeder weer opgebouwd zodat een mogelijk bevrucht eitje zich straks kan innestelen.To Do


Download Mama Apps op je tablet of smartphone.


De 'Cyclus App' is een uitkomst voor vrouwen die graag zwanger willen worden. Hiermee kun je je temperatuur en andere cyclusgegevens in een persoonlijke cyclusgrafiek bijhouden, je eisprong en vruchtbare dagen berekenen, ovulatie- en zwangerschapstestresultaten verwerken en nog veel meer.


Eerste trimester
Week 1 / 14
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10

11
12
13
14


Tweede trimester
Week 15 / 27
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24

25
26
27


Derde trimester
Week 28 / 40
28
29
30
31
32

33
34
35
36
37

38
39
40