_
Toevoegen
_
Mijn gegevens
_
MamaBlog
_
Magazine
_
Apps

  Week 8 van je zwangerschap

Mama


Mogelijk heb je een afkeer voor opwekkende middelen zoals koffie en alcohol. Het lijkt wel of het lichaam aangeeft wat je wel en niet nodig hebt als je zwanger bent.

Wat gebeurt er in je lichaam?
De zwangerschapshormonen zijn van invloed op je zintuigen, met name de smaak- en reukzin. Hierdoor kost het sommige vrouwen geen moeite te stoppen met roken of andere ongezonde gewoontes.

Helaas is het niet voor iedereen even makkelijk ongezonde gewoontes af te leren. Hopelijk helpt je verantwoordelijkheidsgevoel richting je baby to be en het inzicht dat opwekkende middelen zeer schadelijk voor je ongeboren baby zijn, je toch te stoppen. Zo niet, vraag dan een deskundige om je te helpen.

Klachten/symptomen zwangerschap

Schimmelinfectie
Tijdens de zwangerschap kun je meer last hebben van witte afscheiding dan normaal. Als het jeukt, brandt of pijnlijk wordt, heb je vermoedelijk last van een schimmelinfectie. Neem contact op met je huisarts en bedenk dat je niet de enige bent! Door de zwangerschap verandert de zuurtegraad van je vagina. Een schimmelbestrijdende zalf of capsules helpen je.

Slaapproblemen/slecht slapen
Een veelgehoorde zwangerschapsklacht is slecht slapen. Tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap voelen vrouwen zich vaak slaperig door de toegenomen hoeveelheid progesteron. Het hormoon oestrogeen versnelt de REM-slaap (Rapid Eye Movement). Hierdoor zijn veel vrouwen vroeger wakker. Als je tijdens de REM-slaap wakker wordt, kun je je dromen vaak beter herinneren.
Waarschijnlijk moet je er ‘s nachts wat vaker uit om te plassen. Tijdens het tweede trimester wordt het wat moeilijker om lekker te liggen door de groeiende buik. Maar vooral tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap kan het zijn dat je slechter slaapt door onder andere maagzuur, beenkrampen, je groter groeiende buik en het schoppen van de baby. Daarnaast kunnen piekeren en onrust de slaap verstoren.

Veel dromen
Tijdens je zwangerschap slaap je wat lichter dan normaal en word je vaker wakker. Hierdoor lijkt het of je meer droomt. Dat is in werkelijkheid niet zo. Wel herinner je je meer dromen. Dromen vinden vooral plaats tijdens de REM-slaap (Rapid Eye Movement). Als je tijdens de REM-slaap wakker wordt, kun je je dromen vaak beter herinneren.

Wist je dat?
Het hartje van de baby is inmiddels verdeeld in vier verschillende kamers en tikt met een snelheid van circa 150 slagen per minuut. Dat is meer dan twee keer je hartfrequentie in rust.

Voeding en Gezondheid
Het is bekend dat roken tijdens de zwangerschap zeer gevaarlijk is. Ook al ga je veel minder roken dan voorheen, je brengt je baby al in gevaar als je 1 sigaret rookt. Vermijd ook een rokerige omgeving om meeroken te voorkomen.
Risico´s van roken tijdens de zwangerschap zijn: miskraam, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, afwijkingen, wiegendood etc.

 Mijn baby


De groeiende baby is nu zes weken oud. Het kleine kikkervisje lijkt steeds meer op een mens. De oortjes, kaken, mond en ogen (oogleden) ontwikkelen zich verder. Het puntje van zijn neusje is ook zichbaar. Het gezichtje krijgt herkenbare trekken.

Tussen de vingertjes en teentjes zijn een soort zwemvliezen te zien. Het kindje begint voorzichtig te bewegen met zijn handjes en voetjes.

Ook de darmen worden steeds langer. Omdat er vanwege de zich ontwikkelende lever niet genoeg ruimte in de buikholte van de baby is, bevinden de darmen zich deels in de navelstreng tot circa de tiende week.

De hersenen zenden signalen uit zodat het hart de bloedsomloop op gang houdt, het maagje verteringssappen aanmaakt en de lever bloedcellen produceert.

De belangrijkste organen zijn helemaal ontwikkeld en groeien verder. Het vruchtje is inmiddels bijna 2 cm groot.To Do


Zwangerschapsklachten bijhouden
Hopelijk voel je je beter dan ooit. Maar het is goed mogelijk dat je last krijgt van verschillende klachten tijdens de zwangerschap. Dan kan het handig zijn een overzicht van je klachten bij te houden voor jezelf of bijvoorbeeld je bezoek aan verloskundige of gynaecoloog.
Bekijk de Zwangerschapsklachten App 


Al nieuwsgierig naar het geslacht?
Ben je zwanger en ook zo nieuwsgierig of je een jongen of meisje krijgt? Bekijk dan eens deze Chinese geslachtskalender en voorspel het geslacht van je baby. Een Chinese wetenschapper vond de kalender circa 700 jaar geleden in de buurt van Peking.
Lees verder 

 


Eerste trimester
Week 1 / 14
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10

11
12
13
14


Tweede trimester
Week 15 / 27
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24

25
26
27


Derde trimester
Week 28 / 40
28
29
30
31
32

33
34
35
36
37

38
39
40